суботу, 24 листопада 2018 р.

Урок - реквієм " День пам'яті жертв голодомору "

Втрати, які поніс український народ.


Згідно досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України, демографічні втрати від голодомору 19З2-19ЗЗ рр. в Україні становлять З,2 мільйона осіб. За 5 місяців 19ЗЗ р. ( з березня до липня) в Україні загинуло стільки ж людей, скільки померло за 5 попередніх років. Найбільше українців загинуло у Київській (майже 15% населення), Харківській, Вінницькій, Чернігівській та Одеській областях. Найменше українців загинуло в Донецькій області. За підсумками судової справи, за фактом голодомору було встановлено, що кількість людей, які загинули від голодомору, складає З млн. 941 тис. осіб. Втрати українців в частині ненароджених за роки слідства СБУ становлять 6 млн. 122 тис. осіб. Голодомор великою мірою зруйнував українське село, яке зберігало традиції української родини. Високий шлюбний потенціал українського села був знищений і вже ніколи не був відновлений.
Противники визнання голодомору геноцидом стверджують, що голод був, крім України, і в інших частинах СРСР. І дійсно, люди гинули з голоду за ознакою місця проживання, а не національності. Невисокою є питома вага загиблих росіян та євреїв в їх загальній чисельності, оскільки жили вони в основному в містах, де працювала карткова система забезпечення продуктами.
Зріз загальносоюзної картини голоду визначається лідерством УРСР і, до певної міри, - Північно-Кавказького краю, в якому Кубанський округ за показниками смертності наблизився до України.
У двох Поволзьких краях, сукупною площею 435 тис. кв. км, від голоду померло, за розрахунками московського історика В. Кондраша, 336 тис. осіб. В Україні, площа якої до 1939р. становила 450 тис. кв. км., від голоду померло 3 млн. 238 тис. осіб. І тільки в Україні та на Кубані в селян забирали не тільки зерно, але й придатні до вживання сало, картоплю, цибулю, буряк, сушені фрукти, квашені овочі, будь-яке насіння. Такої конфіскації незернового продовольства, тобто терору голодом в інших регіонах СРСР не спостерігалося. Отже, сталінська тоталітарна держава проводила голодомор не тільки за соціально-класовими, а й за національними ознаками.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Живе під сонцем України Шевченкове слово

Літературно-музична композиція                   " Шевченко в моїм серці назавжди "  Калейдоскоп " Очима юних худо...